Σχετικα με την ΕΓΜΕ

Η Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος – ΕΓΜΕ είναι ένα επιστημονικό σωματείο που ασχολείται με τα ευρύτερα αντικείμενα της Γεωργικής Μηχανικής όπως η διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών και εδαφικών πόρων, τα γεωργικά μηχανήματα και η εκμηχάνιση της γεωργίας, οι αγροτικές κατασκευές, η επεξεργασία και αποθήκευση των γεωργικών προϊόντων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμους πόρους, η ψηφιοποίηση της γεωργίας, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων, οι τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, οι αυτοματισμοί, το περιβάλλον κ.α.

Η ΕΓΜΕ ιδρύθηκε το 1993 και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωργικών Μηχανικών (European Society of Agricultural Engineers – EurAgEng). Τα μέλη της ΕΓΜΕ είναι επιστήμονες πτυχιούχοι των Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων με ειδίκευση στη Γεωργική Μηχανική ή/και στην αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, κάτοχοι δύο πτυχίων του Γεωπόνου και του Μηχανικού, πτυχιούχοι θετικών επιστημών με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον τομέα της Γεωργικής Μηχανικής ή με μακροχρόνια ενασχόληση επί σειρά ετών με τα αντικείμενα του Γεωργικού Μηχανικού.

Σκοποί της Εταιρείας είναι:

  • Η προώθηση και ο συντονισμός της επιστημονικής έρευνας για την παραγωγή, την τεχνολογία και τις εφαρμογές της Γεωργικής Μηχανικής στον ελληνικό και διεθνή χώρο.
  • Η διάδοση των σύγχρονων εφαρμογών της Γεωργικής Μηχανικής σε εθνικό επίπεδο.
  • Η καταγραφή, μελέτη και προβολή των επιστημονικών μελετών, τεχνολογιών και εφαρμογών της Γεωργικής Μηχανικής.
  • Η ενθάρρυνση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της κινητικότητας των νέων επαγγελματιών.
  • Η ενθάρρυνση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των Γεωργικών Μηχανικών που ασχολούνται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την κατασκευή και το εμπόριο.
  • Η ανάπτυξη και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της και όχι μόνο, μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων και σεμιναρίων σε εξειδικευμένα θέματα.
  • Η αναζήτηση διεπιστημονικής συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και τέλος
  • Η συμμετοχή σε δραστηριότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωργικών Μηχανικών (EurAgEng) όσο και του αντίστοιχου παγκόσμιου οργανισμού Commission Internationale du Genie Rurale (CIGR).
  • Η διοργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Γεωργικής Μηχανικής κάθε δύο έτη με σκοπό την επιστημονική συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιστημονικών, των επιχειρηματικών και των κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γεωργικής Μηχανικής και ευρύτερα της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.